Добредојдовте во рудник Боров Дол

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА МЛАДИ ТАЛЕНТИ

Awesome Image
февруари 26, 2024
КРЕАТИВЕН ПРЕДИЗВИК: КАЖЕТЕ им на вонземјаните ШТО НЕ ПРАВИ ЛУЃЕ?


Истражете ја богатата таписерија на животот и „длабочините на човечкото срце“ создавајќи одлични уметнички дела за книгата на човештвото.


КНИГАТА НА ХУМАНОСТА
Хуманоста е особина да се биде љубезен, внимателен и сочувствителен кон другите.

Хуманоста е нешто што не можете да го научите насилно, таа доаѓа од внатре. Концептот на љубов и грижа за другите луѓе е прашање на емоции и чувства. Кога можеме да ја изразиме нашата хуманост преку љубов, добрина и позитивна интеракција со другите луѓе, стануваме посреќни, поздрави и подобри луѓе.КРЕАТИВЕН ВОВЕД

Замислете дека сте член на екипажот на вселенски брод кој штотуку извршил итно слетување на непозната планета. На вашиот вселенски брод му требаат некои поправки, а на вашата екипа и треба засолниште, вода и храна. Група локални жители ви приоѓаат со љубопитност и претпазливост. Вашите членови на екипажот доаѓаат од сите можни етнички потекла, земји и верувања. Заедно верувате дека сите луѓе се дел од поголем универзум и можат да сплотат и заеднички едни со други да живеат како дел од една раса – човечката раса. За да ја објасните причината за вашето пристигнување и да побарате помош, треба давоспоставите комуникација со локалните жители. Вашиот единствен начин на комуникација со домаќините е визуелизација: цртање, скицирање, снимање, фотографирање, колажирање, дигитални слики итн.Ајде да создадеме заедно книга за човештвото што можете да им ја претставите на вашите нови вонземски пријатели!


Изберете една тема и кажете им на вонземјаните преку вашите уметнички дела какви традиции, свети места, историски знаменитости или културни обележја имате во вашиот регион поврзани со следните теми:


Љубов

Еден од даровите на човечките суштества е нашата способност да сакаме. Ги сакаме нашите семејства. Ги сакаме нашите пријатели. Ја сакаме нашата заедница, нашата нација и нашиот свет. Како ја славите љубовта во вашата култура? Како ги прославувате браковите? Дали има некои посебни костими, украси за домот, ора или храна што е конкретно поврзана со свадбените прослави?


Дали имате свети места каде што можете да одите за да оставите мали знаци на љубовта како обоени ленти, потпишани катанци, посебен вид на цвеќе…

Дали во басните од вашиот регион имате некое самовилско суштество или вештерка што може да помогне да се маѓепса предмет на восхит или напротив да ослободи некого од љубовта?

Љубезност

Љубезноста е она што не прави луѓе и ја дефинира нашата хуманост. Љубезноста вклучува правење добри дела за да им се помогне на другите луѓе. Љубезноста како сила нè прави дарежливи и сочувствителни кон другите.

Како избирате да покажете љубезност?
Дали некој ви направил нешто добро?
Кога размислувате за тоа што значи за вас љубезноста, кои зборови или постапки ви паѓаат на ум?
Како се чувствувате кога некој е љубезен кон вас?
Каква боја е ова чувство?
Социјална интелигенција

Социјалната интелигенција е способност на една личност да ги разбере и управува односите со другите луѓе. За да бидеме социјално интелигентни, треба да бидеме свесни за нашите сопствени мотиви и емоции, како и да знаеме за чувствата и желбите на другите. Социјалната интелигенција ја зголемува нашата човечност. Во вашата култура кои традиции, ритуали или емоции се поврзани со свадби, погреби, раѓања, победи или загуби? Кои традиционални игри се играат за време на празниците во вашата култура? Што значи да се биде пријател? Како ги поздравувате вашите пријатели? Дали се ракувате, се гушкате, се поклонувате или се бакнувате во образ?


Технички барања:

Сликарство, фотографија, илустрација/цртеж, дигитална слика

Прифатени се и дигитални цртежи (мин. резолуција од 300 dpi).
A4 29,7 x 21,0 cm 3508 x 2480 пиксели
A3 42,0 x 29,7 cm 4961 x 3508 пиксели

УСЛОВИ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ

За да се квалификуваат, учесниците треба да бидат на возраст од 11 до 18 години. Испратете ги вашите уметнички дела до 22 март 2024 година на е-адреса art@creativefellowship.org

Уметноста треба да ја промовира визијата на креаторите за тоа што го прави човекот човек и да ги следи креативните кратки упатства. Секој поднесок го разгледува персоналот за да се увери дека е соодветно и не промовира омраза, расизам, сексизам или насилство.

Ќе бидат избрани 40 уметници кои ќе учествуваат на хуманитарната изложба на тема „КНИГАТА НА ХУМАНОСТА“. 14 најдобри дела ќе бидат избрани со онлајн гласање и ќе бидат вклучени во Календарот за добротворни уметнички дела за 2025 година.

Секој учесник на изложбата ќе добие отпечатен календар за 2025 година со објавување на 14-те најдобри дела, избрани при отвореното онлајн гласање на профилот на Instagram @creative.fellowship.

Апликациите се прифаќаат до 22 март 2024 година.

Јавно онлајн гласање:
22 март – 29 март, 2024
1 јуни 2023 година – објавување на победниците и промоција на онлајн изложба

Добротворна изложба 15 јули – 3 август, 2024

Партнери: Монте Јазично училиште (Бразил), Атитуде Студиос Виена (Австрија), Побужски Фероникел (Украина), Општина Радовиш (С.Македонија), Дијалог училиште Ле Сали (Франција), Театар Студио Молиер (Австрија)

Според Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азија, речиси две третини од украинските деца се раселени внатре или преку граница како бегалци. Децата бегалци, раселени и мигранти често страдаат од „повредена самодоверба и намалена културна гордост“. Веруваме дека преку уметничките проекти Creative Fellowship и нашите соработници можеме да ја подигнеме свеста за актуелната хуманитарна криза и дадеме морална поддршка за децата и младите во ризик. Со вклучување на децата и младите во уметничкиот предизвик КНИГА НА ХУМАНОСТА на меѓународно ниво, ние би сакале да промовираме храброст и инспирација, да промовираме нови познанства и да инспирираме желба за подобар живот меѓу оние кои треба да бидат поддржани.

Изложбата Ready-to-Print може да биде отпечатена од која било институција (училиште, студио за танц, театар или дури и фризерски салон!) насекаде во светот за да се покаже солидарност со младите луѓе кои живеат живот во предизвикувачки ситуации.

*ВО ПОДДРШКА НА РАСЕЛЕНИ ДЕЦА
Tags:

Post A Comment